Baštenski alati i mašine - oprema bez koje nema lepog vrta


Baštenski alati su neophodna oprema za uređenje svakog dvorišta, bašte ili kućnog imanja. Proleće je pravo vreme da svom vrtu posvetite posebnu pažnju i pripremite ga za nastupajuću letnju sezonu. Prvo što treba da uradite je da napravite pregled i popis postojećeg baštenskog alata i mašina. Verovatno će vam trebati neki dodatni deo baštenske opreme, popravka, zamena dotrajalih ili pohabanih alata novim

Objavljeno : 16,Mar 2022

Bez obzira da li ste profesionalac ili amater u uređenju vrta, baštenski alati i mašine koji su vam svakako neophodni su: kosilice, kultivatori i pumpe za vodu

Kosilice za uređenje bašte ili imanja

Kosilice su nezamenjiv baštenski alat. Uređenje bašte, okućnice ili poljoprivrednog gazdinstva počinje od lepo i uredno pokošene trave. Postoje različite kosilice za travu a najbolje je da ih birate prema veličini površine koju uređujete i održavate.

Kosačice zavisno od modela ne zahtevaju posebnu obuku za rukovanje osima kada je u pitanju benzinski traktor za košenje trave gde je ipak poželjno da se upoznate sa njegovim funkcijama i karakteristikama. Pre svake kupovine, poželjno je da se informišete o svakoj baštenskoj mašini, a poželjno je i da pročitate iskustva prethodnih korisnika koja možete pronaći na internetu.

Prilikom izbora imajte u vidu ne samo cenu proizvoda i tehničke karakteristike, već i dostupnost rezervnih delova, uključujući garancije i postojanje ovlašćenih servisa.

Kosilice za travu  - odaberite najbolji model za svoj vrt

Postoje različite vrste i modeli kosilica za travu, kao što su:

Odlikuje ih rad bez buke, vibracija i kablova. Cenovno su višestruko povoljnije od benzinskih kosilica. Funkcije košenja mogu biti različite kao što su izbacivanje pokošene trave u korpu za travu, izbacivanje trave pozadi, sa strane ili siliranje trave. Odličan izbor je akumulatorska samohodna kosačica GardenMaster.

Akumulatorska kosilica

Posebna vrsta aku kosilica su robotske kosilice. Ove kosilice rade uz minimalnu asistenciju čoveka. Neki modeli pored ručnog pokretanja poseduju opciju rukovanja pomoću mobilne aplikacije. Najbolji izbor za ovu vrstu kosačica su Villager robotske kosačice.

Za napajanje koriste punjive akumulatore različitog napona i kapaciteta zavisno od modela. Najčešće imaju tri funkcije a to su košenje, sakupljanje i usitnjavanje trave. Odlikuje ih tih režim rada a indikator kapaciteta napunjenosti akumulatora i kutije za travu olakšavaju manipulaciju i rukovanje.

Električne kosilice za travu su praktično rešenje ukoliko postoji električni priključak odnosno utičnica u blizini površine koja se uređuje. Ove kosilice su tihe, izdržljive, jednostavne za prenošenje i održavanje. Odlična marka električnih kosilica za travu je GardenMaster i Villager.

Mogu biti profesionalne i amaterske. Odlikuje ih veliki izbor širine košenja, tipova pogona i motora. U pitanju su okretne i lagane kosilice kojima se lako upravlja. Brendovi GardenMaster, Husqvarna i Villager nude kvalitetan izbor ovih kosačica.

motorne kosilice

 

Najbolje su za košenje strmih travnatih površina, voćnjaka, vinograda, livada i slično.

Najefikasniji je za košenje velikih travnatih površina kao što su sportski tereni, parkovi ili veća imanja. U pitanju je mašina za čije rukovanje je potrebno izvesno znanje i iskustvo. Brend Villager i Husqvarna ima odličnu ponudi benzinskih traktora za košenje trave.

 

Kultivatori

Kultivatori ili motokultivatori su baštenske freze koje služe za obradu zemljišta, tzv. freziranje radi kultivisanja zemljišta u baštama ili u poljoprivredne svrhe (malinjaci, voćnjaci, razni zasadi). Kultivatori mogu raditi na benzin, struju ili se napajati pomoću akumulatora.

Benzinski kultivator

Kultivatori mogu biti i ručni odnosno samohodni. Njima se upravlja pomoću specijalnih ručica. Pogodni su za korišćenje na manjim površinama.

 

Pumpe za vodu

Baštenske pumpe za vodu dostupne su u različitim veličinama i kapacitetima. Mogu se koristiti za navodnjavanje i odvodnjavanje odnosno izvlačenje vode. Najčešće se primenjuju za zalivanje bašti, navodnjavanje zasada, ispumpavanje podzemnih voda i slično.

Pumpe za vodu

Pumpe za vodu treba birati prema konkretnim potrebama za navodnjavam ili odvodnjavanjem uzimajući u obzir snagu pume, protok vode i dubinu uranjanja.

 

Ukoliko niste sigurni koji baštenski alat bi najviše odgovarao vašim potrebama, kontaktirajte nas. Naš webshop ima širok asortimana baštenskog alata i mašina kako za profesionalce tako i za obične korisnike. Rado ćemo dogovoriti na sva vaša pitanja, dati konkretne savete i preporuke.

 

 



Poslednje iz našeg bloga :



Nestanak struje? Ne brinite, uz agregator ste strujom obezbeđeni!


Nestanak struje može se desiti u bilo kom trenutku, i to u najnepovoljnijem trenutku. Da ne biste ostali bez struje i suočeni sa brojnim poteškoćama,...

Objavljeno: 11,Apr 2024



Pad pritiska u sistemima komprimovanog vazduha: dijagnoza, prevencija i rešenja


Pad pritiska u sistemima komprimovanog vazduha predstavlja značajan problem koji utiče na efikasnost, troškove i dugoročni rad celog sistema. U ovom t...

Objavljeno: 20,Feb 2024



Makita alati


Alati su neophodni u svakodnevnom životu, bilo da radite kućne popravke, građevinske projekte ili ste profesionalni majstor.

Objavljeno: 27,Jul 2023



Metabo alati


Metabo nudi širok spektar alata, uključujući bušilice, brusilice, testerene, i mnogo drugih. Svaki od ovih alata je dizajniran sa posebnim naglaskom n...

Objavljeno: 27,Jul 2023



Kosilice za travu - Motorne kosilice - Električne kosilice


Motorna kosilica, samohodna motorna kosilica i električna kosilica su tri glavna tipa kosilica koje se koriste u domaćinstvima širom sveta.

Objavljeno: 12,Feb 2024