Lančana dizalica za lako i bezbedno podizanje tereta


Lančane dizalice za podizanje i premeštanje tereta nezamenjiv su alat u mnogim granama industrije, pre svega u građevinarstvu. Reč je o alatu koji je lak za upravljanje i višestruko koristan ali može biti opasan ukoliko se sa njim ne postupa na propisan način.

Objavljeno : 23,Dec 2021

Dakle, za upravljanje lančanim dizalicama potrebno je znanje i iskustvo. Dele se na električne i ručne. Pre korišćenja lančane dizalice, bez obzira o kojoj vrsti se radi, potrebno je proveriti funkcionalnost svih njenih delova, pre svega lanaca, kuke i kočionog sistema.

Kod lanaca može se desiti da su neke njegove karike savijene. Ukoliko su karike lanca izdužene to najčešće znači da su bile pod velikim opterećenjem i da je dizalica korišćenje za terete koji ne odgovaraju njenoj nosivosti. Takođe, treba proveriti da li je lancu potrebno podmazivanje, kao  i ostale znake istrošenosti lanca.

Kuke na lancu takođe treba proveriti pre stavljanja u rad. Može se desiti da je kuka iskrivljena ili napuknuta. Pre neposrednog korišćenja proverava se i da li je osigurač kuke na mestu. Svaka lančana dizalica mora biti periodično servisirana, onako kako je naznačeno u uputstvu proizvođača.

Posebnu pažnju treba obratiti na kočioni sistem ovih dizalica. Vizuelna kontrola nije dovoljna, već je potrebno isprobati da li je funkcionalnost svih delova zaista zadovoljavajuća što se radi podizanjem i spuštanjem tereta dok je na maloj visini, odnosno nisko pri podlozi.

Radi bezbednosti nikada ne vršite popravke na dizalici sami već je odnesite na remont u ovlašćeni servis. Takođe, ne treba koristiti delove koji nisu originalni ili preporučeni od stane proizvođača.

Ručne lančane dizalice

Ručne lančane dizalice koriste za podizanje najrazličitijeg tereta i vuču. Velika prednost ručnih lančanih dizalica je što se njima lako upravlja i lako se premeštaju. Mogu biti različite nosivosti i dužine lanaca. Pre upotrebe treba takođe proveriti sigurnosti svih komponenti.

Lančane dizalice ne treba nikad ostaviti bez nadzora kada su pod teretom. Takođe, ne treba ih koristiti po lošim vremenskim uslovima kao što su kiša, sneg, mraz jer postoji opasnost od korozije. U tom smislu lančane dizalice ne treba prati vodom ili uranjati u tečnost.

Ručne lančane dizalice iako lake za rukovanje, zahtevaju pažnju i koncentraciju prilikom rukovanja. U svakom trenutku treba poštovati radni proces i uputstvo za rukovanje. Dostupne su u različitim modelima i brendovima, a mi vam u nastavku teksta predstavljamo dva odlična modela.

 

Neki od ručnih lančanih dizalica iz naše ponude:

Liftech ručna lančana dizalica flašencug CHB 100 sa ATESTOM

Liftech ručna lančana dizalica flašencug CHB 100 je dizalica lake konstrukcije sa automatskim duplim kočionim sistemom i duplim zaštitnim kućištem. Poseduje sve potrebne sertifikate i ateste sigurnosti. Ovaj model dolazi sa kovanim kukama koje  su okretne pod uglom od 360° što ovu dizalicu čini praktičnom za različite manevre.

Dodatnu sigurnost u rukovanju i podizanju tereta obezbeđuju ležaji zatvorenog tipa i najkvalitetniji kočioni sistem. Integrisana i je i automatska zaštita od preopterećivanja.

Liftech ručna lančana dizalica CHB 100 testirana je na opterećenje kN 125, nosivost joj je 10 t, a standardna visina dizanja iznosi 6 m. Poseduje 4 linije lanaca dimenzije 10 x 30.  Njena težina iznosi samo 68 kg, što je čini lako prenosnom i praktičnom.

Ručna lančana dizalica CB-100  -  H.F.S. Austrija sa ATESTOM

Ručna lančana dizalica CB-100  - H.F.S. Austrija je profesionalna dizalica modernog dizajna. Poseduje pocinkovan teretni i ručni lanac što je čini zaštićenom od korozije, pa se može koristiti i po lošijim vremenskim uslovima.

Ono što ovu lančanu dizalicu odvaja od sličnih na tržištu je obrtna kuka sa ležajem što znači da je teret moguće okretati kada je dizalica pod opterećenjem.

Njena nosivost iznosi 10 t a sa standardnom visinom dizanja od 3 m. Testirana je na opterećenje kN 91.9, ima 4 linije lanaca različite dužine što olakšava korišćenje. Njena težina iznosi svega 9,7 kg, lako se prenosi, praktična je i kompaktna.

Pogledajte i druge električne i ručne lančane dizalice iz naše ponude lančanih dizalica. Stojimo vam na raspolaganju za sva dodatna pitanja, informacije i savete.

 

Neki od lančanih dizalica iz naše ponude:

Flašencug 3t/2,5m Geko - G01092

Ručna lančana dizalica 0,5 t ( SA ATESTOM ) - CB-05 - H.F.S. Austria

Ručna lančana dizalica (500kg, 3m, sa atestom) CHC005 Liftech

Gutman KLE-5000 lančana dizalica

Ručna lančana dizalica (5 tona, sa atestom, 10m visina dizanja ) CHC050 - Liftech

 



Poslednje iz našeg bloga :



Nestanak struje? Ne brinite, uz agregator ste strujom obezbeđeni!


Nestanak struje može se desiti u bilo kom trenutku, i to u najnepovoljnijem trenutku. Da ne biste ostali bez struje i suočeni sa brojnim poteškoćama,...

Objavljeno: 11,Apr 2024



Pad pritiska u sistemima komprimovanog vazduha: dijagnoza, prevencija i rešenja


Pad pritiska u sistemima komprimovanog vazduha predstavlja značajan problem koji utiče na efikasnost, troškove i dugoročni rad celog sistema. U ovom t...

Objavljeno: 20,Feb 2024



Makita alati


Alati su neophodni u svakodnevnom životu, bilo da radite kućne popravke, građevinske projekte ili ste profesionalni majstor.

Objavljeno: 27,Jul 2023



Metabo alati


Metabo nudi širok spektar alata, uključujući bušilice, brusilice, testerene, i mnogo drugih. Svaki od ovih alata je dizajniran sa posebnim naglaskom n...

Objavljeno: 27,Jul 2023



Kosilice za travu - Motorne kosilice - Električne kosilice


Motorna kosilica, samohodna motorna kosilica i električna kosilica su tri glavna tipa kosilica koje se koriste u domaćinstvima širom sveta.

Objavljeno: 12,Feb 2024