Potapajuće pumpe za prljavu vodu - kako odabrati odgovarajuću?


Potapajuće pumpe za prljavu vodu imaju široko polje primene u industriji i domaćinstvu. Najčešće se koriste za odvod otpadnih i drugih nečistih voda zbog čega se još nazivaju muljne pumpe, ali mogu imati i drugu namenu. Sastoje se od motora koji je hermatički zatvoren, povezan za telom pumpe i potopljen u vodu radi transporta tečnosti.

Objavljeno : 16,Mar 2022

Potapajuće pumpe za prljavu vodu rade po principu potiskivanja tečnosti ka površini, odnosno ispumpavaju vodu sa određene dubine radi prečišćavanja, odvodnjavanja, polivanja ili isušivanja poplavljenih objekata i površina. Koriste se i za pumpanje vode u kojoj ima peska, pražnjenje septičkih jama, baštenskih jezeraca ili drenažu zemljišta zbog čega ih neki zovu i drenažne pumpe.

Po konstrukciji i načinu rada, potapajuće pumpe za prljavu vodu slične su pumpama koje se koriste za transport čiste vode. Osnovna razlika je u posebnom uređaju koji služi za usisavanje otpada. Ovaj deo pumpe naziva se "seckalica" i nalazi se na samom otvoru pumpe kod usisa. Seckalica je posebna vrsta noža koji služi za usitnjavanje otpada pre usisa u donji deo kućišta.

Takođe, potapajuće pumpe za prljavu vodu imaju mnogo bolje zaštićeno kućište pumpe. Najčešće se radi o kvalitetnoj i maksimalno otpornoj plastiti ili inox metalnom kućištu. Mogu imati integrisan plovak sa prekidačem a neki modeli dostupni su u varijantama za zaštitom motora od pregrejavanja ili sa opcijom automatskog gašenja sa podesivom plivajućom polugom.

 

Izbor potapajuće pumpe za prljavu vodu prema specifikaciji

 

Pri izboru pumpe koja odgovara potrebama korisnika treba pre svega voditi računa o dve stvari a to su snaga pumpe (W) i protok vode u litrima/minut. Takođe, treba obratiti pažnju i na visinu na koju pumpa može podignuti vodu, dubinu uranjanja, načinu povezivanja na instalaciju i dimenzije same pumpe.

Zavisno od vrste i modela pumpe, uvek je pametno proveriti sa dobavljačem da li redovno raspolaže rezervnim delovima za pumpu kao što su cevi, ventili, spojnice i drugi delovi instalacije. Bitno je da uređaj ima i zaštitu od rada na suvo, odnosno zaštitu od pregrejavanja.

Neke od proverenih marki potapajućih pumpi za vodu su Evak, Metabo, Makita.

Evak je kompanija poznata u svetu kao distributer širokog spektra pumpi za vodu. Posebno se ističe kvalitet i asortiman njihovim pumi za prečišćavanje kanalizacionog otpada, pumpi za odvodnjavanje,kao i napredna tehnologija koju implementiraju u svoje proizvode, kao što su daljinsko praćenje i kontrola potapajuće pumpe putem internet konekcije.

Metabo je firma prepoznatljiva po maksimalno kvalitetnim proizvodima iz svoje ponude. Pored električnih alata, u ponudi imaju i pumpe za vodu i hidropak uređaje. Njihove potapujuće pumpu za vodu su proizvodi vrhunske klase i kvaliteta. Idealne su za prečišćavanje čiste ili prljave vode u građevini i domaćinstvu. Pogodne su za navodnjavanje i zalivanje. Odlikuje ih praktičnost upotrebe, automatski režim rada i sigurnost pri korišćenju.

Makita, čuveni proizvođač i distributer alata i mašina, u svom asortimanu obiluje različitim modelima i vrstama pumpa za vodu. Njihove potapajuće pumpe za prljavu vodu poznate su po svom prestižnom kvalitetu i radnim performansama.

 

Izdvajamo iz ponude

EVAK električna drenažna potapajuća pumpa-bez plovka EUS50EUS-5.2SAQ, 2", 230V, 1.5kW

Koristi se za odvodnjavanje i prečišćavanje vode od peska i sitne prljavštine, drenažu zemljišta i uklanjanje nanosa iz malih jama i slivova. Takođe, može se koristiti i za snabdevanje vodom dekorativnih fontana, vodopada i jezeraca. Poseduje zaštitu od pregorevanja. 

Potapajuća pumpa za prljavu vodu 1100W (18000 l/h) PS 18000SN METABO

Može se koristiti za ispumpavanje čiste ili prljave vode granulacije do 35 mm, kao i zalivanje zelenih površina iz rezervoara za vodu. Primenu ima u industriji, građevinarstvu i domaćinstvima. Poseduje plovak sa prekidačem za automatski režim rada, metalno kućište, ugaoni konektor i anatomski rukohvat.

INOX Potapajuća pumpa za prljavu vodu - 1.100 W/250 l/min - PF1110 - Makita

Pogodna je za prljavu i blatnjavu vodu sa malom suspenzijom čvrste nečistoće. Njene karakteristike su dug vek trajanja motora, automatski mod gašenja sa podesivom plivajućom polugom, inox metalno kućiće i jednostavnost upotrebe.

 

Ukoliko vam je potrebna potapajuća pumpa za prljavu vodu ili neki drugi uređaj iz naše ponude, kontaktirajte naš tim. Stojimo vam na raspolaganju za sva dodatna pitanja, informacije i savete.

 

 



Poslednje iz našeg bloga :



Nestanak struje? Ne brinite, uz agregator ste strujom obezbeđeni!


Nestanak struje može se desiti u bilo kom trenutku, i to u najnepovoljnijem trenutku. Da ne biste ostali bez struje i suočeni sa brojnim poteškoćama,...

Objavljeno: 11,Apr 2024



Pad pritiska u sistemima komprimovanog vazduha: dijagnoza, prevencija i rešenja


Pad pritiska u sistemima komprimovanog vazduha predstavlja značajan problem koji utiče na efikasnost, troškove i dugoročni rad celog sistema. U ovom t...

Objavljeno: 20,Feb 2024



Makita alati


Alati su neophodni u svakodnevnom životu, bilo da radite kućne popravke, građevinske projekte ili ste profesionalni majstor.

Objavljeno: 27,Jul 2023



Metabo alati


Metabo nudi širok spektar alata, uključujući bušilice, brusilice, testerene, i mnogo drugih. Svaki od ovih alata je dizajniran sa posebnim naglaskom n...

Objavljeno: 27,Jul 2023



Kosilice za travu - Motorne kosilice - Električne kosilice


Motorna kosilica, samohodna motorna kosilica i električna kosilica su tri glavna tipa kosilica koje se koriste u domaćinstvima širom sveta.

Objavljeno: 12,Feb 2024